Lähden tämän ensimmäisen listani lapsuudesta, joskin sekalaisessa järjestyksessä. Nämä rainat ovat minuun vaikuttaneet keskivertoa syvemmin...

1. Walt Disneyn Fantasia, http://www.imdb.com/title/tt0032455/

Yksi ensimmäisistä vhs.kaseteista jonka omistin ja kylläpä sitä tulikin katseltua silmät ymmyrkäisinä. Klassinen musiikki ja lumoava kuva rauhoittivat pienen vipeltäjän toviksi, mutta vain toviksi.

2. Who's that girl? http://www.imdb.com/title/tt0094321/

Madonna! Hän se vasta olikin jotain. Tämä oli pikkutyttönä minusta parhainta maailmassa.

3. Kaunotar ja hirviö, http://www.imdb.com/title/tt0101414/

Ensimmäinen elokuvateatteriretkeni kaverin kanssa ilman aikuisia. Muuten elokuvaa ei vakuuttanut synkistelevää pikkutyttöä. Plussaa oli, että heti leffan alussa joku pikkupoika huusi nähdessään peuran tai vastaavan valkokankaalla että "Äiti, määhän sanoin, että se kaunotar on poro!"

4. Päättymätön tarina http://www.imdb.com/title/tt0088323/

...ja sehän toimii näin kolmikymppisenäkin edelleen. Kirjana ja elokuvana, jopa ne vähän kököt uusintaversiotkin. Kaikki osat on mun dvd-hyllyssä. Ikävää ettei poikani vielä(?) ole niistä kiinnostunut.

5. Vuorovetten prinssi http://www.imdb.com/title/tt0102713/

ÄITI! Mitä helvettiä oikein ajattelit kun viinipieruissasi laitoit ala-asteikäisen lapsesi katsomaan tätä?! Oikeasti? Traumamateriaalia, en suosittele kenellekään.

6. Kolme väriä: Sininen http://www.imdb.com/title/tt0108394/

Sama kuin edellisessä...olin kyllä varhaiskypsä mutten ihan noin varhaiskypsä kuitenkaan. Partiolaistyttö tuijotti telkkaria kyynelehtien kun juopunut äiti mutusti poppareita jalkojenpesuvatista. Oi kultainen nuoruus.

7. Hohto http://www.imdb.com/title/tt0081505/

Tämä me katseltiin ala-asteella salaa kaverin luona kun sen äiti oli töissä ja isosisko ulkona. Pelottavimmissa kohdissa pidettiin tyynyä naaman edessä. Nykyään ei enää pelota, mutta elokuva on kyllä hyvä.

8. Erämaan kutsu...en löytänyt näin äkkiseltään enkä ole varma oliko se animesarja vai yksittäinen elokuva, mutta perustuu Londonin novelliin ja minulla oli se vhs-kasettina ja jessus että piti itkeä tihrustaa sen ja Belle & Sebastian sarjan jonkun yksittäisen osan kanssa.

9. Barbie ja rokkitähdet http://www.imdb.com/title/tt0313254/

Barbie lähti bändinsä kanssa ulkoavaruuteen pitämään rokkikeikan hyväntekeväisyystempauksena. Parasta vhs-kasetissani oli, että se oli puhuttu ruotsiksi joten opin "hyödyllisiä" sanoja ruotsiksi...tässä oli parasta musiikki ja se, että nuket oli aika hävyttömissä kuteissa. :D

10. Sininen laguuni http://www.imdb.com/title/tt0080453/

Huomaan nyt, että tämänkin ikäraja olis ollu 15...hups. Kaverilla oli se nauhotettuna telkusta ja se katsottiin moneen kertaan koska se tihku seksii. En kyllä halua näin aikuisiällä nähdä tätä pätkää koska jotenkin ajatus itsestäni lapsena tätä koskevien märkien unien parissa on ällö.

11. Diktaattori http://www.imdb.com/title/tt0032553/

Mun poika kysyi yhtenä päivänä voitaisko katsoa joku elokuva mikä oli mun mielestä hauska silloin kun olin hänen ikäisensä. No pistin tämän pyörimään. Sitkeästi poika katsoi tämän loppuun vaikka jouduinkin selittämään paljon asioita auki, mutta hauska tämä ei hänestä ollut kuin parissa kohtaa. Eikä naurattanut enää oikein minuakaan. En tiedä mikä tässä silloin oli niin hulvatonta. Muistan nauraneeni ihan kippurassa monille kohdille. Nyt riehakas puhe jossa mikrofonikin taipui huudosta ja karttapallon kanssa tanssiminen vain hymähdyttivät. Jokin lienee minussa muuttunut.

12. Child's play 2 (?) http://www.imdb.com/title/tt0099253/

En tottapuhuen ole varma monesko osa tätä leffasarjaa oli se missä jonkun silmä kaivetaan aika alussa lusikalla ulos kuopastaan? Sitä osaa katselimme kaverini kanssa useampaan kertaan ja ilman lupaa tottakai.

13. Addams family http://www.imdb.com/title/tt0101272/

Kiltimpää, mutta hauskaa kamaa oli tämä. Vieläki välillä tulee katsottua.

14. Beetlejuice http://www.imdb.com/title/tt0094721/

Samaistuin ja rakastuin ihanaan Winona Ryderiin. Tämäkin löytyy edelleen hyllystäni kuten koko joukko muitakin Burtonin rainoja. Pakko rakastaa.

15. Tank Girl http://www.imdb.com/title/tt0114614/

Sitten hyppäys ala-asteelta teiniaikoihin. Koska mun isoveli tykkäs tästä elokuvasta niin tykkäsin minäkin. Isoveli oli siihen aikaan tosi viileä mun mielestä. Se skeittas ja laulo skeittipunkbändissä. Ja sillon oli grungee ja kaikkee älyttömän makeeta murkuille. Sai olla likanen ja rikkoo vaatteet, kuin siistii!

16. True romance http://www.imdb.com/title/tt0108399/

Näin, koin ja rakastuin. Vein täin leffan ilman tekstityksiä kouluun enkuntunnille yläasteella. Lienee sanomattakin selvää ettei elokuvaa näytetty loppuun tunneilla ja sain kaiken kaupaksi muistutuksen aiheesta. No hei! Ei mun kodissa paljoa ikäsuosituksista piitattu.

17. The fifth element  http://www.imdb.com/title/tt0119116/

Tässä elokuvassa oli ja on edelleen hyvä paketti kasassa. Kaunis Milla, komea Bruce, romantiikkaa, Sci-fii, huumoria ja toimintaa

18. Pulp fiction http://www.imdb.com/title/tt0110912/

Tämä nainen teini ollessaan oli valmis myymään sielunsa saadakseen lisää vastaavaa. Tarantino-fanius kytee edelleen tuolla jossain sielun perukoilla.

19. Uhrilampaat http://www.imdb.com/title/tt0102926/

En muista tarkalleen koska näin tämän elokuvan ensimmäisen kerran, mutta useampaan otteeseen on katsottu. Laadun tunnisti jo lapsena.

20. Trainspotting http://www.imdb.com/title/tt0117951/

"Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.

Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed-interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends.

Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing sprit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing you last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life.

I chose not to choose life: I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who need reasons when you’ve got heroin?"  - Paras leffamonologi koskaan...niin surullista kuin se onkin.

21. Spy hard http://www.imdb.com/title/tt0117723/

Leffahan on ihan kauhea, mutta muistan sen koska olin ekaa kertaa tuplatreiffeillä tätä katsomassa. Kumpikaan pari ei sitten lopulta alkanut seukata. Syytän tätä kauheaa elokuvaa kiusaantuneesta tunnelmasta sen näkemisen jälkeen. Jos oltais katsottu joku hyvä elokuva niin oltais ehkä osattu jutellakin.

22. Doppelganger http://www.imdb.com/title/tt0106753/

Jostain syystä muistin et kyse olis ollu saksalaisesta elokuvasta, mutta kun näin tuon ihanan Drewn naaman niin oivalsin, että kyllä se tämä oli mitä me silloin serkun kanssa enolla kyläillessä katseltiin. Enon leffahyllystä tää löytyi ja katselimme sen poppareita rouskien kun eno vaimoineen oli läheisessä piipahtamassa. Käytiin siinä samalla sitten myös pankin katolla kun sinne niin kivasti asunnon ikkunasta pääsi. Nainen oli kaunis ja leffa jännä, muutoin taitaa olla illan muut tapahtumat ikimuistoisempia kuin itse elokuva.

23. Yksi lensi yli käenpesän http://www.imdb.com/title/tt0073486/

En muista tämänkään elokuvan kohdalta koska näin sen ensimmäisen kerran, mutta tämänkin olen elämäni aikana useita kertoja katsellut ja jaksaisin taas kerran katsella. Jack Nicholson oli jo hyvin pienenä yksi lempparinäyttelijöistäni. Tässäkin hän loistaa.

24. Gilbert Grape http://www.imdb.com/title/tt0108550/

Eka elokuva josta muistan Leonardon ja täytyy edelleen todeta, että helvetin hyvä roolisuoritus. Kaikinpuolin hyvä elokuva muutenkin. Visuaalisesti miellyttävä, kauniit ja lahjakkaat näyttelijät ja ihan mukiinmenevä tarinakin, ei voi valittaa.

25. Benny & Joon http://www.imdb.com/title/tt0106387/

TAAS Johnny Depp elokuva...voi voi ja niitä on sadan listassani lisääkin, hittoakos minä sille mahdan että niin maukkaan näköinen otus on näytellyt monessa tosi hyvässä elokuvassa. Tässä leffassa näytetään hienosti mallia miten sairaudellaan voi pelata.

Jatkoa seuraa jahka on aikaa naputella listaa eteenpäin...